Waarom dit hét moment is om bepaalde werknemerstaken te automatiseren

Automatisering biedt veel kansen voor bedrijven die de concurrenten voor willen blijven. Hoewel werkgevers dachten dat de automatisering van bepaalde werknemerstaken op de arbeidsmarkt flink zou toenemen, blijkt uit onderzoek dat dit maar amper het geval. Om voorop te lopen in je branche is dit echter wel hét moment om te onderzoeken waar voor jou de kansen liggen. In dit blog leggen we je er alles over uit.

Automatisering is amper toegenomen

Eerst zoomen we even in op de cijfers. Het World Economic Forum (WEF) heeft onder honderden bedrijven onderzoek gedaan naar de hoeveelheid werknemerstaken die geautomatiseerd worden. In 2020 bracht het WEF een rapport uit waaruit bleek dat 33% van de bedrijven werknemerstaken automatiseerden. Onlangs is er een nieuw rapport uitgebracht, waaruit blijkt dat 34% van de bedrijven veranderingen heeft doorgevoerd. Een stijging van maar 1% dus. Dit terwijl ze dachten dat er in 2022, 42% van de taken geautomatiseerd zou zijn. Nu verwachten ze dat dat percentage in 2027 op 42% ligt.  

Daarnaast blijkt uit een publicatie van ING Research dat de Nederlandse industrie achterloopt op het gebied van digitalisering. Veel wijst erop dat geautomatiseerde digitale informatie-uitwisseling met andere bedrijven de oorzaak is. In veel gevallen ontbreekt er een realtime-inzicht in alle onderdelen van het productieproces.

Waar kun je aan denken bij automatisering?

Automatisering kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo kunnen bepaalde processen binnen een bedrijf worden geautomatiseerd, zoals het verwerken van orders en aanvragen of het beheren van voorraad. Ook kan er gebruik worden gemaakt van geautomatiseerde systemen om bijvoorbeeld bepaalde kennisoverdracht beter te regelen. Per bedrijf verschilt het dus waar de eventuele kansen voor automatisering liggen. Daarom is het belangrijk dat de knelpunten in kaart worden gebracht en er wordt gekeken naar hoe slimmer gewerkt kan worden.


Waarom werknemerstaken automatiseren?

Er zijn verschillende voordelen van het automatiseren van werknemerstaken.

1. Sneller en efficiënter werken
Een groot voordeel van het automatiseren van werknemerstaken is is dat het de bedrijfsprocessen sneller en efficiënter kan maken. Hierdoor kunnen bedrijven bijvoorbeeld sneller leveren en lagere kosten berekenen.

2. Meer consistentie en betrouwbaarheid in processen
Een ander voordeel van automatisering is dat het kan zorgen voor meer consistentie en betrouwbaarheid in de processen. Bepaalde fouten kunnen worden verkleind.

3. Meer focus op andere taken
Tot slot biedt automatisering ook de mogelijkheid om medewerkers meer te laten focussen op de belangrijkste taken binnen het bedrijf. Doordat bepaalde processen zijn  geautomatiseerd, hoeven medewerkers hier minder tijd aan te besteden. Hierdoor hebben ze meer tijd voor andere werkzaamheden.

Aan de slag met automatisering

Aangezien lang nog niet elk bedrijf inzet op automatisering, is dit hét moment om er juist wel in te investeren. Hoe eerder je er bij bent, hoe meer profijt je ervan hebt. Benieuwd wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen op het gebied van digitale automatisering? Neem contact met ons op.

Ga naar overzicht
Meer weten?
Daan Gönning
Directeur
Contact met Daan
Try more shortcuts
⌥ Alt
Home
1
Cultuur
2
Diensten
3
Cases
4
Blogs
5
Technology Stack
6
Contact
7